Expertens tips: så tacklar du hemmets stökområden
De finns i alla hem – de där lådorna, rummen eller ytorna som alltid känns som röriga avstjälpningsplatser för både det ena och det andra. Så… det är väl bara att ta ett djupt andetag och acceptera att det är som det är, eller…?
Nej, det går såklart att ge den här typen av stök en riktigt match. Eftersom vi människor mår bra av ordning och struktur i livet bestämde vi oss för att ta experthjälp. Vi bad ordningskonsulten Maria Borell Rydfors, som driver företaget Real Simple Life i Linköping, att dela med sig av hur man tacklar tre av hemmets vanligaste stökigaste områden.
Här ska ofta en hög med udda strumpor samsas med både smutsiga och rena kläder, strykhögar, lagningshögar, säljes-högar och så vidare. Några tips för att skapa ordning:
- Se till att ha en bra och tydlig sortering av tvätten, gärna uppmärkt med vad som ska sorteras där, inklusive sådant som behöver tvättas separat.
- Försök få till en bra yta där du enkelt kan vika tvätten.
- Vik tvätten så fort den är torr, sortera och lägg där det ska vara. Ett annat alternativ är att ha en korg för varje familjemedlem där du kan lägga ren tvätt som var och en sedan får vika och lägga på rätt plats.
- Strumpor, strumpor, strumpor… Börja med att bestämma hur många par varje familjemedlem verkligen behöver. Köp strumpor av samma sort till familjemedlemmarna, så sparar du tid när du slipper hitta rätt mönster för att para ihop dem. Eller, skapa en gemensam strumpkorg där var och en får hämta sina rena strumpor.
- Satsa på ut-stationer, alltså lådor eller korgar för sånt som ska ut ur hemmet. En korg för sånt som ska till exempelvis skomakare eller sömmerska, en korg för sånt som ska cirkuleras vidare genom att säljas och en för sånt som ska skänkas.
Ingen blir väl glad av att behöva kliva över skor och kläder det första man gör när man kommer hem. Hallen kan vara riktigt klurig då den både ska kännas välkomnande, men också ha plats för till exempel bylsiga vinterjackor och skor.
- Skapa rätt förutsättningar: Har du möjlighet till dold förvaring med skjutdörrar är detta en given vinnare, då intrycket blir lugnare.
- Har du liten yta? Sätt upp krokar, gärna på rad från vägg till vägg. Det är en enkel och snygg lösning där både gympapåsar, jackor och nycklar passar perfekt.
- Små barn? Se till att ha krokar i barnens höjd så kan även små barn hänga upp sin jacka och ställa skorna på rätt plats själva.
- Undvik fristående hyllor och byråar vilka ofta tar upp onödig plats i förhållande till vad du får i funktionsväg. Om inte en skjutdörrsgarderob som nyttjar ytan från golv till tak är ett alternativ, satsa på vägghängd förvaring och nyttja väggytorna med krokar. Det effektiviserar och sparar utrymme, ser prydligare ut och blir också mer lättstädat.
- Vantar, mössor, väskor och sjalar kan lätt stöka till det i hallen. Genom att ge varje familjemedlem en given plats för dessa, gärna uppmärkt, minskar risken för att accessoarerna sprider ut sig och skapar röra.
Skräplåda, allt-i-allo-låda eller finns-i-sjön-låda… Kärt barn har många namn och finns ofta i köket eller i hallen. Om du inte beskriver den här lådan som ett ”kärt barn” kan du kolla in Marias tips för att få bukt med den:
- Här finns tyvärr ingen genväg, utan du måste börja med att tömma ur lådan. På allt. Kvitton, gem, mystiska plastmanicker som ingen vet vad det är, mobilskal till utrensade mobiltelefoner, sladdar, mynt, pennor, take-out-menyer, julkort som sparats av okänd anledning, nycklar till före detta cyklar…
- Nästa steg: Bestäm vad du faktiskt vill hitta i lådan när du öppnar den nästa gång.
- Nu är det dags att sortera. Vad ska sorteras som skräp? Vad ska bo kvar i lådan och vad ska bo någon annanstans i hemmet?
- För sånt som du vill och behöver ha kvar i lådan, använd mindre lådor i lådan för att separera utrymmet och skapa överblick. Gamla kartonger från mobiltelefoner eller surfplattor funkar perfekt och är hållbart då du slipper köpa ny förvaring.
Maria Borell Rydfors från Linköping arbetar som ordningskonsult i sitt företag Real Simple Life. Vill du veta mer om Maria, hur hon jobbar och om hennes tjänster, kika på www.realsimplelife.se Instagram @realsimple_life eller på Facebook Real Simple Life – Ordningskonsult I Linköping